Servis Aircond Rumah

 • by

Anda mencari tukang / team / pakar servis aircond rumah yang berhampiran dengan lokasi anda? Anda berada di page yang BETUL !!! Kami ada menawarkan servis pasang / repair / servis aircond di rumah, pejabat, kilang dll pada harga yang berpatutan.

Sebarang pertanyaan / kadar fee servis, sila klik butang icon Whatsapp di bawah untuk team kami reply dengan pantas.

servis aircond rumah - wasap

Artikel Berkaitan Servis Aircond Rumah

Penghawa dingin ataupun lebih dikenali sebagai aircond merupakan alat / barang elektronik yang terdiri daripada beberapa komponen, yang boleh dikatakan hampir setiap rumah memiliki sistem aircond ini. Tak kiralah jenis aircond split unit, central unit ataupun lain-lain sistem aircond yang ada di pasaran Malaysia, ianya sudah menjadi keperluan bagi setiap rumah demi keselesaan keluarga.

Disebabkan aircond ini adalah barangan elektronik yang agak kompleks, oleh itu penjagaan aircond ataupun penyelenggaraan & servis aircond rumah juga perlu dititikberatkan, terutamanya bila mana terdapat tanda-tanda berlakunya kerosakan seperti udara aircond sudah tidak rasa sejuk, kedengaran bunyi bising oleh komponen-komponen aircond, udara berbau kurang senang, terdapatnya kesan leaking ataupun titisan air dan macam-macam masalah lagi. Oleh itu, perlunya aktiviti sevis aircond di rumah ataupun di mana-mana sahaja tak kira di kilang, surau mahupun pejabat, servis ini wajib dilakukan sekurang-kurangnya 6bulan sekali.

Antara Sebab Mengapa Penyaman Udara @ Aircond Perlu Di Servis:

Terdapat bebarapa sebab utama penyaman udara @ aircond perlu di servis dan antaranya ialah:

1. Memanjangkan jangka hayat unit aircond rumah sedia ada

Servis aircond rumah secara berkala / berjadual amat penting bagi membolehkan unit aircond rumah tersebut boleh beroperasi dengan lebih lama. Apabila ianya sering dicuci / di servis, keseluruhan sistem aircond itu dapat beroperasi pada kadar yang rendah bebanannya, jadi komponen-komponen utama dapat bertahan jangka hayat dengan lebih panjang dan lebih lama.

Antara masalah utama di dalam jangka hayat sesebuah aircond adalah disebabkan kecekapan unit aircond tersebut ketika melakukan operasi “sedut & lepas” udara. Sekiranya unit aircond rumah itu tidak dicuci / diservis, kecekapan unit akan berkurangan hari demi hari sehinggalah ianya tidak lagi mampu beroperasi seperti biasa. Maka kerosakan aircond akan berlaku. Oleh itu, pentingnya servis aircond ketika berada di rumah perlu dilakukan berjadual.

2. Kualiti udara bersih

Bagi unit aircond rumah yang beroperasi pada kadar optima, kualiti udara yang dibekalkan adalah sangat bersih dan sejuk. Ini dapat dilakukan dengan membersih penapis udara @ air filter ketika servis aircond. Disamping menapis udara kotor, aircond rumah ini juga mampu membuang kotorandan bau busuk yang berada di dalam rumah. Jadi, servis aircond rumah ini amat penting, lagi-lagi bagi mereka yang ada masalah kesihatan seperti resdung, asma dan sebagainya.

3.  Masalah kebocoran

Aircond bocor sering terjadi dan merupakan antara masalah utama yang sering berlaku di mana-mana sahaja. Samada bocor kecil ataupun major, ia sedikit sebanyak akan mengganggu prestasi unit aircond berkenaan daripada beroperasi dengan baik. Ini selalunya terjadi apabila aircond serta komponen-komponen piping utamanya tidak diservis. Secara detail, ia terjadi disebabkan saluran piping aircond tersumbat dengan pelbagai kotoran, habuk, bendasing dan sebagainya.

Oleh itu, air tidak dapat mengalir dengan baik, maka terjadilah kebocoran. Lebih ketara lagi, bila berlakunya masalah aircond bocor yang besar dan menyebabkan lantai / bumbung rumah berlumut dan kotor. Jadi rajin-rajinlah kita servis aircond rumah agar pipingnya tidak selalunya tersumbat.

4. Kesan masalah kerosakan awalan

Dengan melakukan servis aircond secara berjadual di rumah, juruteknik serta tuan rumah dapat mengenalpasti jenis & bentuk masalah aircond yang berlaku. Dari sinilah kos servis aircond dapat dijimatkan berbanding tuan rumah perlu keluarkan belanja yang besar bagi major penyelenggaraaan di masa akan datang dan dapat elakkan masalah kerosakan yang lebih teruk.

5. Nasihat dari juruteknik servis yang bertauliah & berpengalaman

Ketika juruteknik aircond melakukan servis aircond rumah, tuan rumah bolehlah bertanyakan apa-apa sahaja yang berkaitan dengan unit aircond di rumah itu. Sudah pasti anda akan lebih memahami perihal & sifat aircond anda di kemudian hari. Secara tidak langsung anda dapat menambah ilmu & pengetahuan anda dalam bidang aircond ini.

6. Penjimatan tenaga elektrik

Unit pemprosesan aircond dapat beroperasi dengan lebih cekap serat efisien jika kita selalu servis aircond secara berkala. Pemprosesan aircond tidak perlu tenaga tambahan ketika beroperasi. Dengan ini, bil elektrik rumah dapat dijimatkan secara tak langsung.

7. Faktor keselamatan

Masalah punca lintar pintas ataupun pendawaian elektrik dapat dikenapasti sekiranya ianya melibatkan penggunaan aircond di rumah. Sekiranya servis aircond rumah dilakukan sediakala, sudah pasti sebarang masalah pendawaian dapat dikenalpasti sekiranya ada dan ini dapat menyelamatkan diri anda sekeluarga serta rumah.

ZAM Aircond Servis & Pasang Aircond Termurah Di Lembah Klang

Anda mencari servis aircond rumah yang murah dan berkualiti? Aircond rumah anda ada masalah tidak sejuk / berbunyi? Tak tahu nak pilih dan upah syarikat aircond yang mana satu? Anda berada di page yang betul !!! Ya, benar! ZAM Aircond merupakan pakar servis dan pasang aircond sekitar KL & Selangor.

Mempunyai team juruteknik hampir di setiap negeri, khsusnya di sekitar Lembah Klang. Terdiri dari mereka @ juruteknik yang berpengalaman luas dan bertauliah bagi menyelesaikan setiap masalah aircond yang timbul. Pelbagai jenis servis yang mereka ada seperti:

 1. Servis pasang unit aircond baru
 2. Perkhidmatan servis aircond rumah yang lama
 3. Repair aircond lama
 4. Menyediakan konsultansi berkaitan dengan aircond
 5. Pembekal unit-unit baru aircond berjenama

Kenapa Memilih ZAM Aircond ???

Antara sebab-sebab utama kenapa penduduk di sekitar Lembah Klang perlu Memilih ZAM Aircond adalah:

 1. Mempunyai team & juruteknik yang bertauliah dan berpengalaman luas dalam bisnes ini.
 2. Perkhidmatan servis aircond rumah termurah di KL Selangor. Jimat belanja.
 3. Syarikat penuh milikan bumiputera dan usahawan tempatan
 4. Mempunyai kelengkapan serta tool perkaakasan yang terkini dan mengikut standard piawaian pengoperasian.
 5. Kualiti dan mutu kerja yang professioanal pada kadar harga mampu-milik.
 6. Berpengetahuan. Sebut saja apa masalah aircond, mereka akan setelkan semuanya.
 7. Waranti terhadap servis aircond rumah & sebagainya. Di dalam tempoh jaminan, semuanya adalah percuma.
 8. Response & follow-up yang cepat sekiranya ada sebarang pertanyaan.

Perkhidmatan Full Chemical Servis Aircond Rumah

ZAM Aircond, pakar servis & pasang aircond KL Selangor turut menawarkan servis Full Chemical untuk setiap perkhidmatan servis aircond di rumah. Ini bagi menjamin kualiti kerja dan juga kualiti barang yang digunakan bagi menyelesaikan masalah aircond tuan rumah agar mereka memperolehi kualiti udara nyaman yang segar, bersih dari segala kotoran dan yang paling penting sekali, ianya SEJUK.

Oleh itu, tidak hairanlah mengapa dan kenapa ZAM Aircond, pakar servis & pasang aircond KL Selangor sering kali mendapat tempahan servis aircond rumah dan rata-rata klien berpuas hati dengan cara & kualiti kerja yang dipamerkan oleh team mereka.

Tips-Tips Untuk Aircond Kekal Sejuk Di Rumah Oleh ZAM Aircond

Seperti yang sedia maklum, penggunaan aircond semakin meningkat, mungkin disebabkan oleh faktor cuaca yang panas di Malaysia dan sebagainya. Tak kira di mana jua, samada di rumah, pejabat, masjid dan sebagainya, rata-rata semuanya mempunyai aircond. Penggunaan yang kerap dengan jangka masa yang panjang, sudah tentu sedikit sebanyak akan mempengaruhi kecekapan unit pemprosesan aircond di dalam menghasilkan udara sejuk. Dengan ini, pengguna memerlukan jadual servis aircond rumah yang berkala untuk setiap kali servis.

Oleh yang demikian, ZAM Aircond di sini ingin berkongsikan beberapa tips untuk aircond kekal sejuk bagi tempoh jangka masa yang lama. Antaranya adalah:

1. Sentiasa tutup suis utama aircond

Sila pastikan suis utama bagi aircond di rumah sentiasa tutup / OFF. Untuk pengetahuan orang ramai, aktiviti menutup suis utama aircond di rumah selepas menggunakannya dapat menjimatkan antara 5-10% jumlah penggunaan tenaga elektrik di rumah. Dapat jimat bukan ???

2. Set timer pada waktu malam / waktu tidur

Adalah lebih bagus sekiranya kita menggunakan set timer sebelum masuk tidur. Ini adalah kerana pada awal pagi biasanya suhu di dalam rumah akan menurun. Kebiasaanya kita hanya memerlukan udara aircond sejuk antara 1-2jam sahaja sebelum tidur. Selebihnya boleh menggunakan kipas bagi menggantikan aircond pada waktu pagi sehingga subuh.

3. Gunakan kipas bersama aircond

Penggunaan kipas bersama aircond di rumah dapat mengurangkan lagi bebanan terhadap unit pemprosessan aircond, dimana aircond tidak perlu bekerja keras untuk menyebarkan udara sejuk ke seluruh tempat di dalam rumah. Memadai dengan hanya menggunakan kipas, udara sejuk dapat di arahkan ke seluruh pelusuk bahagian rumah. Udara sejuk aircond akan terpelihara dan mampu tahan dengan lebih lama.

4. Setting pada suhu yang biasa.

Adalah lebih baik jika sekiranya pengguna aircond di rumah cuba elak daripada melaraskan suhu aircond pada tahap 16-18 darjah Celsius. Gunakan tetapan pada suhu sekitar 22-25 darjah Celsius sahaja. Dengan ini anda sudah meringankan bebanan terhadap unit aircond itu sendiri. Tenaga jimat, bil pun jimat. Jangka masa servis aricond rumah pun dapat dipanjangkan sekiranya aircond berada di dalam keadaan yang baik.

5. Bersih / tukar penapis udara

Rajin-rajinlah untuk cuci & bersihkan penapis udara @ air filter bagi meringankan bebanan terhadap unit aircond di rumah. Sekiranya penapis udara aircond sentiasa di dalam keadaan yang baik, makan unit pemprosesan aircond dapat menjimatkan tenaga kerjanya. Penapis udara aircond yang terlalu kotor dan tersumbat, akan mengurangkan keberkesanan unit aircond tersebut, penggunaan elektrik akan meningkat, kos juga pun akan meningkat.

Perkhidmatan Servis Aircond Dari Rumah Ke Rumah

Benar !!! ZAM Aircond menawarkan pakej servis aircond dari rumah ke rumah. Team juruteknik akan ke lokasi rumah customer sekitar Lembah Klang. Manakala bagi mereka yang membuat tempahan servis aircond rumah luar dari Lembah Klang, mereka perlulah mendapatkan tarikh yang sesuai dan ZAM Aircond akan pergi pada hari yang ditetapkan. Cuma kadar perjalanan ke tempat tersebut akan dicaj mengikut jarak lokasi. Akan tetapi, caj yang akan dikenakan oleh ZAM Aircond adalah minma dan berpatutan.

Ini adalah kerana pihak ZAM Aircond masih menghargai permintaan para pelanggan mereka yang sudi menempah pakej servis aircond walaupun jauh. Pada hari yang ditetapkan, team juruteknik servis aircond akan terlebih dahulu menghubungi pihak client dan sekiranya ok, maka mereka akan terus ke sana. Kebiasaanya juruteknik aircond akan mengambil masa sekitar 3-5jam sahaja untuk melakukan servis aircond tersebut.

Caj Perkhidmatan Servis Aircond Rumah

Secara lazimnya, ZAM Aircond akan mendapatkan seberapa banyak info dahulu dari pihak pelanggan mereka mengenai jenis unit aircond yang digunapakai, model & tahun dan sebagainya. Dan dalam masa yang sama juga, mereka akan memberitahu nilai anggaran kos keseluruhan untuk servis aircond rumah para pelanggan. Biasanya, caj bagi servis 1 unit aircond rumah adalah sekitar RM120 – RM200, bergantung kepada model aircond tersebut dan sebagainya. Ya !!!

Harga yang diberikan adalah antara yang termurah di pasaran Lembah Klang berdasarkan kepada kualiti kerja serta jaminan terhadap barangan yang digunakan. Para pelanggan akan mendapat servis aircond setaraf dengan syarikat professional yang ada di pasaran sekarang. Di samping itu, juruteknik aircond ZAM Aircond akan memberikan sedikit sebanyak tips penjagaan supaya unit aircond di rumah kekal sejuk dan mampu bertahan lebih lama tanpa mengalami masalah yang major.

Kelebihan Servis Aircond Di Rumah

Terdapat banyak kelebihan dan manfaat sekiranya juruteknik datang dan servis unit-unit aircond di rumah. Ini adalah kerana para pelanggan dapat melihat sendiri unit-unit aircond rumah mereka dibuka, diperiksa, dibersihkan, diselenggara dan dipasangkan semula. Dari sini, para pelanggan sedikit sebanyak dapat menimba ilmu serta pengalaman yang berguna untuk di masa hadapan kelak. Antara kelebihan servis aircond di rumah adalah:

 1. menjimatkan masa para pelanggan
 2. pelanggan dapat face-to-face semasa servis aircond rumah dijalankan
 3. juruteknik dapat mengenalpasti masalah sebenar aircond & mencadangkan cara servis pembaikan yang terbaik sekiranya unit aircond rumah tersebut rosak dll
 4. pelanggan dapat menimba ilmu-ilmu yang berkaitan aircond
 5. sekiranya terdapat perubahan pada kedudukan lama, juruteknik terus boleh melakukan sebarang modifikasi yang diperlukan

Servis Aircond Rumah 2023/2024

Servis aircond rumah adalah penting untuk memastikan prestasi dan kecekapan penghawa dingin di rumah anda. Aircond yang tidak diservis secara berkala boleh menghadapi beberapa masalah seperti kehilangan daya penyejukan, penggunaan tenaga yang tinggi, dan kerosakan komponen dalaman.

Mengapa servis aircond rumah diperlukan? Pertama, servis berkala boleh membantu menjaga kebersihan unit aircond. Kotoran seperti debu, habuk, dan kotoran lainnya boleh terkumpul di dalam unit aircond. Jika tidak dibersihkan secara berkala, ia boleh menyebabkan masalah pernafasan dan alergi kepada penduduk rumah.

Kedua, servis aircond juga melibatkan pemeriksaan kebocoran refrigerant atau gas penyejuk. Refrigerant adalah cecair yang bertanggungjawab untuk mendinginkan udara dalam unit aircond. Jika terdapat kebocoran, prestasi penghawa dingin akan menurun dan kos tenaga akan meningkat.

Selain itu, semasa servis aircond rumah juga akan dilakukan penyelarasan komponen-komponen penting seperti kipas konsenser dan kipas evaporator. Penyelarasan ini memastikan bahawa udara sejuk tersebar dengan betul di dalam ruangan.

Adakah anda perlu mendapatkan perkhidmatan servis aircond rumah dari pakar? Jawapannya adalah ya! Pakar servis berpengalaman dapat memberikan penilaian komprehensif mengenai kondisi keseluruhan sistem aircond rumah anda. Mereka akan dapat mengenal pasti masalah potensial dan memberikan cadangan serta tindakan yang sewajarnya.

Walaupun servis aircond rumah boleh dilakukan secara rutin oleh pemilik rumah, disyorkan agar pemeriksaan berkala oleh pakar dilakukan sekurang-kurangnya setahun sekali. Ini membantu memastikan perlindungan dan prestasi optimum bagi unit aircond anda.

Adakah servis aircond rumah penting? Ya! Dengan menjaga servis yang baik, anda dapat menikmati udara sejuk yang lebih segar serta menjimatkan kos tenaga dalam jangka masa panjang. Oleh itu, pastikan anda mencari pakar servis daripada penyedia perkhidmatan yang bertauliah dan berpengalaman untuk menjaga kesihatan dan keselesaan keluarga anda melalui penghawa dingin di rumah.

Pakar Servis Aircond Rumah Anda

hubungi zam aircond

Tags: