Nak Servis Aircond Rumah? Nak Pasang Baru? Klik Sini

 • by

Anda sedang mencari Pakar SERVIS AIRCOND RUMAH yang berhampiran dengan lokasi anda? Team Kami sedia membantu. Servis Door-To-Door.

Klik butang Whatsapp di bawah untuk harga servis promosi bulan ini !!!

servis aircond rumah - wasap

Di negara yang mempunyai cuaca panas seperti Malaysia, penghawa dingin memainkan peranan penting dalam menjadikan kehidupan seharian kita lebih selesa dan menyeronokkan. Tanpa penghawa dingin atau aircond rumah, bahagian dalam rumah anda akan menjadi panas dan lembap, membuatkan anda semua berpeluh dan melekit.

Sebenarnya, penghawa dingin @ aircond melakukan lebih daripada sekadar memastikan rumah/pejabat anda sejuk. Mereka membersihkan udara dengan menapis zarah, pepijat, bau, dan juga bahan kimia berbahaya.

Terima kasih kepada teknologi terkini, penghawa dingin mempunyai kadar penyejukan yang lebih pantas dan menjimatkan tenaga elektrik. Penyaman udara hari ini dilengkapi dengan penapis anti-habuk, dan ia boleh dilaraskan supaya anda dapat tidur nyenyak.

Penghawa dingin anda mesti sentiasa diselenggara supaya ia boleh berfungsi dengan baik.

Kepentingan Servis Aircond Rumah Anda

Jika anda ingin memanjangkan hayat aircond rumah / pejabat anda, adalah penting untuk memeriksanya dengan kerap. Terdapat banyak faedah yang datang bersamanya, termasuk:

 1. Ia memudahkan sistem berfungsi dengan betul. Ini penting, terutamanya semasa suhu panas.
 2. Cegah sebarang masalah serius.
 3. Kekalkan kecekapan. Lama kelamaan aircond rumah / pejabat anda memerlukan tenaga tambahan untuk berfungsi dengan baik. Dengan menyelenggaranya secara kerap, anda akan mengekalkan kecekapan dan ini akan membantu anda mengekalkan bil elektrik anda rendah.

Sekarang setelah anda mengetahui sebab mengapa penting untuk servis aircond rumah anda, mari kita bincangkan tentang kekerapan anda perlu berbuat demikian.

Berapa Kekerapan Dan Bila Untuk Jadual Servis Aircond Rumah Anda.

Kebanyakan pakar penghawa dingin mengesyorkan anda sekurang-kurangnya melakukan servis secara tahunan. Semasa Servis Aircond Rumah, pakar penyaman udara akan melihat unit dengan teliti untuk memeriksa sebarang masalah, membersihkan penapis dan saluran, dan memastikan unit berfungsi dengan cekap untuk memastikan bil elektrik anda lebih rendah.

Adalah menjadi kepentingan terbaik anda untuk menjadualkan servis aircond rumah tahunan anda pada masa yang sama setiap tahun supaya anda boleh menyemak tugas ini daripada senarai tugasan yang panjang.

Rancang perkhidmatan aircond tahunan anda, sebulan atau dua sebelum cuaca paling panas melanda kawasan anda. Dengan menjadualkan perkhidmatan anda pada masa ini, anda memastikan penyaman udara berfungsi dengan sempurna apabila anda paling memerlukannya.

Apakah Jenis Servis Aircond Rumah / Pejabat Yang Perlu Termasuk?

Perkhidmatan tahunan hendaklah termasuk:

 1. Memeriksa blower
 2. Memeriksa motor
 3. Memeriksa saluran longkang
 4. Memeriksa tekanan operasi
 5. Memeriksa gegelung
 6. Memeriksa suhu
 7. Memeriksa tahap penyejuk
 8. Memeriksa talian bekalan dan sambungan
 9. Periksa pemampat
 10. Periksa sirip gegelung

Pastikan syarikat Servis Aircond Rumah / pejabat anda menyemak semua perkara di atas semasa perkhidmatan tahunan.

Selain melakukan perkhidmatan aircond tahunan, terdapat perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu sistem unit anda berfungsi secara optimum.

Sebaiknya bersihkan penapis udara setiap dua minggu. Melakukan ini menghalang penurunan kecekapan tenaga. Tanya pakar servis aircond rumah anda penapis yang hendak digunakan kerana terdapat pelbagai jenis penapis, dan jumlah penyumbat terkumpul bergantung pada jumlah yang anda gunakan.

Sesetengah penapis boleh dibersihkan dan digunakan semula dan yang lain perlu ditukar dengan yang baharu. Jika tidak mungkin untuk membersihkan penapis setiap dua minggu, lakukan sekurang-kurangnya sebulan sekali.

Kesimpulan

Servis aircond rumah / pejabat perlu dilakukan sekurang-kurangnya sekali setahun oleh pakar. Ini akan membantu unit aircond anda berfungsi dalam keadaan optimum apabila anda memerlukannya. Perlu diingat bahawa apabila anda mempunyai sistem yang diselenggara dan dibersihkan dengan baik, anda akan menjimatkan wang dan mengelakkan berbelanja lebih untuk pembaikan besar. Akhir sekali, dengan memeriksa aircond anda sekali setahun, anda juga mengurangkan bil elektrik bulanan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *